زیست فناوری
این روزها احتمالاً زیاد واژهی زیست فناوری یا بیوتکنولوژی به گوشتان خورده است. شاید ندانید اما همهی ما در زندگی تجربه استفاده از زیست فناوری را داریم، از درست کردن ماست گرفته تا واکسن زدن، همگی به نوعی دست ته زیست فناوری به توضیح درباره گرایشها و آینده شغلی این رشته پرداختهایم.
رشته زیست فناوری چیست؟
پرقدرت زیست فناوری را در زندگی روزمرهمان نشان میدهد و جذابیت بیوتکنولوژی نیز به گستردگی کاربردهای آن است. در این مطلب ضمن معرفی رشتهزیست فناوری یا بیوتکنولوژی به معنای استفاده از سیستمهای زنده و جانداران، برای توسعه یا تولید محصولات یا هر گونه کاربرد فناورانه که از سیستمهای زیستی، جانداران یا مشتقات آن استفاده میکند تا محصولات یا فرآیندهای خاصی را ایجاد یا اصلاح نماید. در واقع رشته بیوتکنولوژی یا زیست فناوری ترکیبی از علم زیستشناسی (بیولوژی) و فن (تکنولوژی) است. در این علم از موجودات زنده (ارگانیسمها) و یا فرآیندهای زیستی برای تولید، تغییر و یا اصلاح فرآودهها، بهبود نژاد گیاهان و جانوران و همینطور تولید میکروارگانیسمهای خاص استفاده میشود. کارل کی در سال ۱۹۱۹ زیست فناوری را اینطور تعریف کرد: «بهکارگیری دانشهای پزشکی و زیستی و اثر متقابل آن در فناوریهای ساخت بشر». در واقع زیست فناوری با استفاده از علم بیولوژی به ما کمک میکند تا مشکلات زیستی را حل کنیم و محصولات گیاهی و جانوری بهبودیافته و مفید تولید کنیم.
انواع زیست فناوری
محدوده علم بیوتکنولوژی را نمیتوان بهراحتی مشخص کرد! برای مثال نمیتوان گفت این علم مثل علم زیستشناسی یا شیمی در حوزه علوم پایه قرار میگیرد، بلکه این علم مجموعهای از علوم مختلف را در دل خود دارد. اگر زیست فناوری را یک درخت بدانیم میتوان گفت مجموعهای از علوم مختلف مثل زیستشناسی مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی، ایمونولوژی، داروسازی، مهندسی شیمی، مهندسی بیوشیمی، گیاهشناسی، جانورشناسی، کامپیوتر و بسیاری از علوم دیگر ریشههای این درخت تنومند را تشکیل میدهند.
چرا زیست فناوری مهم است؟
ما انسانها از ۶۰۰۰ سال قبل، از این علم در جهت تولید محصولات مفید استفاده میکردیم. نانهای تخمیری و محصولات لبنی تخمیری (مثل پنیر و ماست) از جمله محصولاتیاند که از گذشته تا به امروز به روش زیستی تولید شدهاند. زیست فناوری شاخههای بسیار متعدد و متنوعی دارد و عجیب نیست که در هر عرصهای که چشم بیاندازیم (چه تولیدی و چه خدماتی) شاهد کاربردهای بیوتکنولوژی هستیم.
دراین رشته ازجمله توانای هایی که میتواند نام برد
- داشتن تفکر خلاقانه
- توانایی کار گروهی و مهارتهای ارتباطی
- توجه به جزئیات و دقیق بودن
- داشتن مهارت تحلیلی
- کنجکاو بودن و علاقهمندی به اکتشاف
- پشتکار زیاد
- صبر و شکیبایی در روند تحقیق و پژوهش
رشته های قابل ارائه: